EGOCENTRISMUL: Motivul suferinţei noastre

Egocentrismul este incapacitatea de a diferenţia între punctul propriu de vedere şi cel al altui om. Un om egocentric priveşte totul numai prin prisma intereselor proprii şi se simte deci în centrul tuturor evenimentelor. El proiectează propriile trăiri asupra celorlalţi oameni şi nu poate înţelege în mod empatic semenii săi. Exprimat în mod laconic şi plastic: un om bogat egocentric nu va înţelege niciodată suferinţa unui sărac.

Sistemul oligarhic în care trăim produce în general oameni egocentrici deoarece în felul acesta oamenii sunt mai uşor de divizat, ei sunt mai uşor de manipulat şi deci sistemul se poate perpetua mai departe deoarece în societate nu există solidaritate între oameni şi astfel opoziţia la abuzurile sistemului este foarte slabă. O societate egocentrică este mai uşor de divizat deoarece fiecare gândeşte prin prisma intereselor sale, iar dacă cuiva i se întâmplă o nedreptate nimeni nu îi va veni în ajutor. Fiecare gândeşte: „Într-adevăr, aici s-a petrecut o nedreptate însă asta nu mă priveşte pe mine.”

Egocentricul nu gândeşte pe termen lung, căci dacă ar gândi în acest mod va realiza că această nedreptate, sau una asemănătoare, i se va întâmpla şi lui. Dacă însă ar fi luat poziţie la timpul cuvenit şi nedreptatea nu ar mai fi fost posibilă, atunci în viitor ar fi putut să fie sigur că nici lui nu i se va întâmpla aşa ceva.

Un citat din Emil Gustav Friedrich Martin Niemoeller (n. 14.01.1892 în Lippstadt; d. 06.03.1984 în Wiesbaden), un teolog care a trăit vremurile naziste din Germania, explică într-un mod foarte clar acest lucru.

„Când naziştii i-au luat pe comunişti, am tăcut.
Căci eu nu eram comunist!

Când ei i-au închis pe social-democraţi, am tăcut.
Căci eu nu eram social-democrat!

Când i-au luat pe sindicalişti, nu am protestat.
Căci eu nu eram sindicalist!

Când i-au luat pe evrei, am tăcut.
Căci nu eram evreu!

Când m-au luat pe mine, nu mai exista nimeni care să protesteze.”

Acest sistem nedrept de care avem parte este unul viclean. El produce nedreptăţi anumitor categorii de oameni. Datorită egocentrării oamenilor, nimeni, sau foarte puţini, nu ia poziţie. Aceste nedreptăţi însă se vor extinde tot mai mult şi se vor exercita asupra mai multor oameni până în momentul în care cei ce au stat deoparte vor fi şi ei victimele sistemului. Acest lucru este important de înţeles. Trebuie să fim solidari cu cei năpăstuiţi deoarece în acest mod ne protejăm de fapt şi pe noi înşine. Acest lucru este valabil mai ales în vremurile în care trăim şi unde vedem cum drepturile noastre se „topesc” din ce în ce mai mult şi din ce în ce mai repede.

Trebuie să renunţăm să mai fim egocentrici şi să conştientizăm că suntem parte componentă şi inseparabilă a comunităţii în care trăim. Dacă cineva loveşte într-un om, indiferent cine este el, el va lovi mai devreme sau mai târziu şi în noi.

Pentru solidaritate!
M.Homerillum