GÂNDIREA POZITIVĂ: Ochelarii cu lentile rozÎn ultimul timp este foarte răspândită ideea că gândirea pozitivă ar fi cheia succesului şi chiar a sănătăţii. Această idee sună bine şi se poate formula aşa:
Gândeşte pozitiv şi totul va fi bine!

Este oare aşa?

Dacă analizam mai profund acest concept ne dăm imediat seama că el este de fapt numai o manipulare de joasă speţă. E ca şi cum ţi-ai pune ochelari cu lentile roz pentru a nu mai vedea realitatea aşa cum este ea. Schimbarea percepţiei asupra realităţii este însă întotdeauna manipulare.

În situaţii concrete este de-a dreptul hilar să gândeşti pozitiv. Presupun că guvernul măreşte taxele, ceea ce se întâmplă adeseori.

Poţi oare să gândeşti în acest caz pozitiv?

Ca să gândeşti în mod pozitiv în această situaţie înseamnă să gândeşti cam aşa: „Guvernul a mărit taxele. Trebuie să văd acest lucru în mod pozitiv. Cu toate că acest lucru mă slăbeşte financiar s-ar putea să fie un lucru bun pentru mine şi pentru toţi ceilalţi!

Poţi concepe o asemenea gândire ca venind de la un om raţional?
Bineînţeles că nu se poate concepe aşa ceva.

Imaginează-ţi un alt caz concret. Presupun că manifestezi pentru o viaţă mai bună. Guvernul nu este acord cu asta şi trimite jandarmeria. În cadrul violenţelor ce au loc şi nu de puţine ori din cauza provocărilor jandarmilor primeşti un baston în cap astfel încât eşti rănit şi îţi curge sânge.

Cum va trebui să gândeşti în acest caz ţinând cont de faptul că unii psihologi te îndeamnă să gândeşti întotdeauna pozitiv?

Ar trebui să gândeşti cam aşa: „Am primit un baston în cap de la un jandarm. Faţa mi-e plină de sânge. Trebuie să gândesc pozitiv. S-ar putea ca acest lucru să-mi aducă ceva pozitiv în viaţă.

Poţi să-ţi imaginezi că vei gândi pozitiv într-o astfel de situaţie?
Nicidecum!

Am auzit o poveste. S-ar putea să fie inventată, însă ea explică în mod clar ce rezultat poate aduce de multe ori gândirea pozitivă.

Este vorba despre doi soţi care trăiau împreună. Ea era psiholog şi promova ideea că trebuie întotdeauna să gândeşti pozitiv. El lucra într-un birou şi gândea realist. De aceea avea uneori divergenţe cu soţia sa pe această temă, în special în momentul în care el îi spunea ceva ce se putea interpreta ca fiind negativ. În cele din urmă el se hotărăşte să-i dea dreptate soţiei şi acceptă, cel puţin declarativ deoarece nu era cu totul convins de această idee, să împărtăşească faptul că e bine să gândeşti întotdeauna pozitiv. Prin asta soţul voia să evite certurile ce apăreau pe acest subiect.

Într-o zi soţul lucra la birou, în timp ce soţia era acasă şi făcea ordine prin casă. Soţul află de la ştiri precum că se aproprie un uragan care ar trece exact prin zona în care se afla casa lui. Se gândeşte puţin pentru a-şi formula gândurile în mod pozitiv şi ai prezenta soţiei situaţia. Pune mâna pe telefon şi îşi sună soţia.

La telefon îi spune aşa:

Draga mea, peste puţin timp toate necazurile şi durerile tale vor dispărea complet!

Soţia, gândindu-se că probabil el ar fi pe cale să aibă o slujbă mai bună şi mai bănoasă, îi spune:

Bine, lasă că îmi spui acasă despre ce este vorba. Vestea ta bună mă bucură!

Aşa se face că uraganul distruge casa, iar femeia moare în cadrul acestui cataclism natural.

Acesta poate fi rezultatul unei gândiri pozitive.

Mult mai bine ar fi ca noi să gândim realist. Un om care gândeşte realist pune în cumpănă toate informaţiile pe care le are, trage o concluzie înţeleaptă şi acţionează în consecinţă. Pentru a lua o decizie înţeleaptă nu trebuie să gândeşti nici negativ, dar nici pozitiv, ci realist. Pentru a putea gândi realist, pentru a lua o decizie înţeleaptă şi pentru a nu putea să fi manipulat trebuie să poţi stăpâni fluxul mentalo-emoţional, deoarece acest flux poate avea o energie mai mare decât voinţa ta şi astfel te poate influienţa, de obicei în mod negativ, în deciziile şi acţiunile tale. Îţi poţi da seama dacă stăpâneşti fluxul mentalo-emoţional în momentul în care îţi poţi opri acest flux. Asta se poate face prin practicarea tehnicilor spirituale, îndeosebi prin practicarea meditaţiei.