AUTOSERVIREA CU DONAȚIE: Cea mai cinstită și echitabilă activitate
Erwin Albu este un tânăr fermier din Codlea, județul Brașov. Pe lângă faptul că se ocupă cu agricultura, el este și un cetățean activ, cu spirit civic și cu inițiative demne de toată considerația. Una dintre interesantele sale inițiative este aceea denumită de el ca fiind „Autoservirea din gospodărie pentru oamenii cinstiți” și care a luat naștere în iulie 2015. Această inițiativă este cea mai cinstită și cea mai echitabilă activitate ce poate exista în acest sistem. În acest articol doresc să explic această afirmație deoarece conștientizarea acestui aspect este foarte importantă pentru societatea în care trăim, ea este foarte importantă pentru țara noastră, România.

În primul rând să explic în câteva cuvinte această inițiativă a lui Erwin Albu. Erwin oferă oamenilor fructe, legume, ouă și flori crescute în grădina sa, pe o tarabă nesupravegheată, în schimbul unei donații ce poate fi depusă într-o cutie poștală. Nu există niciun preț afișat. Marfa este lăsată la dispoziția clienților care pot decide mărimea donației pe care o oferă în schimbul produselor achiziționate. Erwin le pune la dispoziţie oamenilor chiar şi bicicleta lui pentru ca ei să-și poată transporta produsele achiziționate. După două săptămâni de la începerea acestui experiment Erwin constată că până acum toți clienții lui s-au comportat cinstit și au oferit donații corespunzătoare.

Primăria din Codlea s-a opus acestei inițiative considerând că Erwin ar trebui să dețină un certificat de producător, să aibă aparat pentru bonuri fiscale și să-și declare venitul. Erwin s-a adresat ANAF-ului(= Agenția Națională de Administrare Fiscală) care i-a dat dreptate considerând că el, pentru suprafața de teren aferentă gospodăriei lui și în care el își desfășoară activitatea, nu are nevoie de certificat de producător, nu are nevoie de aparat pentru bonuri fiscale și nu are nevoie nici de a depune declarația de venit așa cum cerea Primăria Codlea.

În cadrul acestei inițiative sunt aspecte foarte interesante ce ar trebui conștientizate de către noi toți. În primul rând trebuie menționat faptul că această inițiativă a lui Erwin este cea mai cinstită și cea mai echitabilă activitate din acest sistem.

Pentru a înțelege în mod profund această afirmație trebuie mai întâi să cunoastem dedesupturile modului de funcționare a economiei actuale. Există o regulă de fier a economiei care a fost valabilă încă din cele mai vechi timpuri și încă mai este valabilă și în ziua de astăzi. Această regulă spune umătoarele: „toate mărfurile și serviciile din economie sunt negociabile.”

De ce oare mărfurile și serviciile din economie sunt negociabile?

Răspunsul este foarte simplu: pentru că valoarea unui produs sau a unui serviciu nu se poate măsura, nu se poate calcula, nu se poate cuantifica în niciun fel. Nu există niciun aparat de măsură pentru a putea măsura valoarea unui produs. În consecință valoarea unui produs trebuie negociată pe o piață liberă. Cel puțin așa ar trebui să fie. Încearcă însă să te duci la supermarket și să negociezi un produs! Fii sigur că dacă încerci să negociezi un produs la supermarket nu vei reuși să obții un preț mai mic decât cel înscris pe acest produs cu toate că ai avea motive foarte pertinente de a reduce prețul produselor deoarece ai putea spune, spre exemplu, că nu dorești să plătești dobânzile din prețuri. În consecință supermarketul încalcă în mod flagrant legea comerțului care spune că produsele sunt întotdeauna negociabile.

Există și alte aspecte aberante în cadrul acestui sistem economic. Spre exemplu cu ajutorul prețurilor ți se sugerează faptul că produse diferite ar fi comparabile între ele, că ar avea valori echivalente și că valorile acestor produse se pot aduna. Să dau un exemplu concret pentru a înțelege mai bine acest aspect. Presupun că te duci la supermarket și cumperi 1 kg de ceapă și o pereche de pantofi. Presupun că 1 kg de ceapă costă 2,50 lei și perechea de pantofi costă 97,50 lei. Așezi aceste produse pe banda transportoare a casei de marcat. Casierul scanează prețul produselor și îți spune că ai de plătit 100 de lei. Teoria numerabilității din matematică spune foarte clar: „nu se pot aduna decât lucrurile identice”. Casierul însă a adunat ceapa cu pantofii!!!

Cu a reușit casierul o asemenea performanță incredibilă și anume să adune ceapa cu pantofii, deci să adune două lucruri total diferite?

Casierul a reușit această performanță, care la drept vorbind este o inepție matematică, prin faptul că fiecărui produs i se atribuie un preț în bani sugerând astfel faptul că prețul respectiv ar fi valoarea mărfii respective. Prețul, însă, nu este valoarea mărfii respective ci numai un indicator de deficit de marfă. În consecință casierul a adunat indicatorul de deficit de ceapă cu indicatorul de deficit de pantofi spunând că ai de plătit 100 de lei. Observi foarte bine faptul că prețul sugerează că două lucruri diferite se pot aduna, ceea ce este imposibil așa ceva. Observi foarte bine că tu ai dat bani, nu pentru valoarea mărfurilor cumpărate, ci ai plătit un indicator de deficit de marfă ceea ce este o aberație. Ai fi de acord să plătești pentru următorii indicatori economici ca spre exemplu: PIB sau creșterea economică? Desigur că nu! De ce trebuie să plătim acest indicator economic și anume deficitul de marfă? Acest deficit ar trebui înlăturat prin abundență și nicidecum plătit. Prețul îți sugerează faptul că el ar fi valoarea mărfii cu toate că nu există un instrument de măsurare a acestei valori. În consecință economia pe bază de prețuri și pe bază de mărfuri care nu pot fi negociate nu este științifică și este în fapt numai o escrocherie.

De aceea inițiativa lui Erwin Albu de a oferi oamenilor posibilitatea să ofere donații pentru produsele sale este cea mai cinstită și cea mai echitabilă activitate în acest sistem. Autoservirea lui Erwin Albu nu are prețuri, deci nu sugerează oamenilor că aceste prețuri ar fi valoarea mărfurilor respective. Donațiile respective pot fi privite ca fiind rezultatul unei negocieri deoarece clientul hotărăște mărimea donației oferite de el. În consecință, se respectă regula de fier a comerțului care spune că toate produsele sunt negociabile. Primăria din Codlea s-a opus acestei inițiative considerând că Erwin ar trebui să aibă aparat pentru bonuri fiscale. În Germania oamenii care au mici afaceri nu sunt obligați să elibereze bonuri fiscale. Acest lucru este rațional deoarece acești oameni au profituri mici și a oferi bonuri fiscale înseamnă a diminua procentual semnificativ aceste profituri. Numai cei cu profituri mari trebuie să ofere bonuri fiscale deoarece profitul se diminuează procentual foarte puțin în acest caz. Așa ar trebui să se procedeze și în România. Acest lucru ar elimina posibilitatea ca polițiștii să fie puși în postura degradantă de a fura sacoșele cu legume și fructe ale bunicuțelor ce vând ambulant pentru a-și rotunji cât de cât veniturile și astfel pentru a diminua sărăcia în care trăiesc, sărăcie care le-a fost impusă cu forța de acest sistem. Autoservirea lui Erwin Albu are implicații mult mai profunde asupra societății românești. Reușita acestui experiment, noi toți dorim din tot sufletul ca autoservirea lui să funcționeze în condiții optime, va da o lovitură năpraznică mass-mediei mincinoase și campaniei ei denigratoare și defăimătoare la adresa românilor. Românii vor dovedi în mod experimental că sunt un popor cinstit și demn de respectat.

Autoservirea lui Erwin se bazează pe faptul că oamenii decid mărimea donației pe care o oferă în schimbul produselor achiziționate de ei. Acest fapt denotă respect, o mare generozitate și o mare încredere din partea lui Erwin vizavi de clienții săi. Acest respect, această generozitate și încredere ar trebui conștientizate și răsplătite ca atare. În consecință, donațiile trebuie să fie cel puțin atât de mari cât sunt prețurile din supermarket pentru ca Erwin să poată refinanța reluarea ciclului de producție și să poată oferi mai multe produse decât anul precedent. Inițiativa lui Erwin ar trebui preluată de cât mai mulți cetățeni. Clienții lui profită de pe urma faptului că se hrănesc sănătos, iar pe termen lung economia națională se va putea regenera prin faptul că banii vor rămâne în țară. Autoservirea lui Erwin este în fapt implementarea unei tactici care face parte din strategia ce duce la abundență.

Apropo abundență, te rog citește și articolul:

ABUNDENŢA: Principiu pentru o societate auto-sustenabilă şi super-evoluată

Produsele din supermarket sunt realizate cu sclavi prost plătiți și sunt pline de substanțe chimice precum: coloranți, îndulcitori, întăritori de gust, acizi, agenți de maturare, agenți de înălbire, emulsificatori și mulți alți asemenea aditivi care sunt produse sintetice ce nu pot fi procesate de organismul uman ducând la îmbolnăvirea oamenilor. Chiar și produsele pe a căror etichetă nu sunt menționați aditivi conțin în fapt produse sintetice. Atunci când producătorul introduce chimicale în rețeta produsului lui aceste chimicale nu mai trebuiesc declarate deoarece se consideră că rețeta respectivă este secret de firmă.

Dacă vei cumpăra de la supermarket trebuie să fi conștient de faptul că încurajezi firmele străine și descurajezi producția din țară ceea ce duce la pierderea de locuri de muncă. Profiturile firmelor străine ies din țară ceea ce duce la micșorarea cantității de bani din economia României și deci la încetinirea de schimburi de produse și servicii de pe piața românească. Aceasta duce pe mai departe la sărăcirea cetățenilor. Pe termen scurt vei economisi ceva bani pentru faptul că produsele din supermarket pot fi uneori ceva mai ieftine. Pe termen mediu și lung însă micii producători vor fi înlăturați de pe piață. Numai supermarketurile străine vor supraviețui în acest caz. În acest moment supermarketurile, deoarece dețin monopolul pe piață, vor scumpi drastic produsele lor ceea ce face ca puterea ta de cumpărare să se reducă și deci puținii bănuți economisiți pe vremea când cumpărai de la supermarket se vor pierde.

„Autoservirea din gospodărie pentru oamenii cinstiți” a lui Erwin este o inițiativă foarte benefică pentru țara noastră și de aceea ea trebuie încurajată de noi toți. Îi dorim lui Erwin multă sănătate și mult succes în activitatea sa!

Toată stima, tot respectul pentru inițiativa lui Erwin!

Mihail Homerillum