LIKE-URILE: Capcanele reţelelor virtuale de socializare
Există relativ mulţi internauţi care cad în capcana like-urilor de pe reţelele virtuale de socializare. Acest lucru este firesc dacă ne gândim la faptul că înţelegerea acestora necesită unele cunoştinţe de informatică. Este însă bine să ştie toţi adevărul despre like-uri pentru a nu mai fi victima lor.

Like-urile, indiferent cât de multe ar fi ele, nu au nicio semnificaţie în ceea ce priveşte calitatea unei pagini de internet sau a unei persoane. Pentru a înţelege bine acest lucru trebuie să ştim cum se pot obţine aceste like-uri. Ele se pot obţine prin patru modalităţi:

1. Prima modalitate de a obţine like-uri este de a avea mai multe conturi pe nume diferite şi de pe aceste conturi îţi dai like singur. Nimeni nu va ştii cum ai obţinut tu like-urile. Desigur că acest lucru este de fapt înşelăciune.

2. A doua posibilitate de a obţine like-uri este de a plăti internauţi care să-şi facă mai multe conturi şi să declanşeze de pe aceste conturi like-uri în favoarea ta. Această tehnică este întrebuinţată în mod frecvent de către politicieni. Aceştia angajează un număr de internauţi care îşi fac zeci, sute, poate chiar mii de conturi false. După aceasta, ei se ocupă toată ziua numai de declanşarea de like-uri în favoarea politicianului, sau partidului, pentru care lucrează. Şi această metodă este de fapt înşelăciune.

3. A treia posibilitate de a obţine like-uri este să le plăteşti. Reţeaua de socializare numeşte asta promovare, reclamă, etc. Reţelele virtuale de socializare sunt de fapt sofware-uri care funcţionează pe anumite servere. Cei ce au programat aceste software-uri le-au programat în aşa fel încât atunci când plăteşti ţi se oferă un anumit număr de like-uri. Este foarte probabil ca majoritatea acestor like-uri primite să nu fie de la persoane autentice ci din partea unor conturi false.

5 like-uri costă de obicei cam 1 leu. Deci 1 milion de like-uri costă cam 200.000 lei. Acum poţi să ştii cam câţi bani cheltuiesc politicienii pe like-uri. Este naiv să credem că ei le plătesc din propriul lor buzunar. După cum îi cunoaştem ei nu fac acest lucru niciodată. Deci, politicienii, în acest caz, te înşeală dublu. Ei plătesc pentru a obţine cât mai multe like-uri şi deci pentru a sugera cetăţenilor că sunt foarte iubiţi de foarte multă lume, ceea ce este de fapt înşelătorie. În al doilea rând plătesc like-urile din banii noştri. Deci, înşelăciune dublă.

4. A patra modalitate de a obţine like-uri este cea prin care le primeşti de la persoane autentice fără a folosi metodele enunţate mai sus. Din păcate aceste like-uri nu le poţi deosebi de celelalte şi sunt mai greu de obţinut.

În loc să-i ridicăm în slăvi pe politicienii care au zeci de mii, sute de mii şi milioane de like-uri, ar fi mai bine să-i demascăm şi să le arătăm că ştim de faptul că ne cheltuiesc banii noştri pentru a ne înşela. După cum vedeţi like-urile nu reprezintă nicio valoare atunci când doreşti să ştii cu adevărat cât de popular este un anumit om sau o anumită pagină de internet.