VIRUŞII INFORMATICI: Sperietoarea cu care se face bani


Stimaţi cititori şi vizitatori ai acestei pagini de internet,

Se constată pe internet relativ mulţi internauţi care răspândesc informaţii false despre viruşii informatici provocând astfel teamă, chiar panică, în rândul oamenilor. De aceea este bine să clarificăm lucrurile. Viruşii informatici sunt de fapt programe binare care bineînţeles că influenţează în mod negativ computerul.

În fişierele care conţin text, spre exemplu, în fişierele cu extensia .txt, .odt, .doc, .pdf etc. nu pot exista viruşi informatici deoarece în ele nu se află programe ci numai litere. Literele sunt de fapt nişte coduri care accesează nişte imagini foarte mici de pe computer. Aceste coduri sunt 100% sigure. Nici în fişierele de tip poze, spre exemplu, cu extensia .jpg, .jpeg, .gif, .bmp, .png, .tif, etc. nu se pot afla viruşi informatici. Viruşii informatici se pot afla numai în fişierele executabile cu următoarele terminaţii: .exe, .com, .bat, .cmd, .zip, etc.

Pe pagina de internet „Foc în Agora”, dar şi pe paginile aferente acesteia, se găsesc numai documente în formatele de tip text sau imagini. Documente executabile nu există.

Pentru că tot am deschis discuţia despre viruşi informatici doresc să vă mai spun ceva. Logica ne spune că singurii indivizi care au un interes în răspândirea viruşilor informatici sunt programatorii care fac programele anti-viruşi deoarece dacă nu ar exista viruşi informatici aceşti oameni nu ar mai câştiga niciun ban. Aceeaşi oameni răspândesc zvonuri panicarde în internet pentru ca internauţii, de teama viruşilor, să le cumpere programele lor. Este bine să fim vigilenţi în internet, însă nu trebuie niciodată să ne fie frică sau să intrăm în panică.

Mai jos vă dau câteva sfaturi cum să vă puteţi păstra computerul curat într-un mod simplu şi gratuit. Este bine să vă instalaţi un program gratuit anti-virus. Toate documentele păstraţi-le pe un sticker, deci nu în sistemul de operare ci în afara lui. Din când în când, spre exemplu în mod lunar, securizaţi documentele pe un CD/DVD. Dacă observaţi anomalii la computerul dvs., spre exemplu dacă viteza de reacţie încetineşte în mod drastic şi pe termen lung sau dacă veţi constata că el reacţionează în mod ciudat, atunci scoate-ţi stickerul şi reinstalaţi sistemul. La reinstalarea sistemului formataţi hard-discul din nou. În acest fel aproape toţi viruşii informatici sunt distruşi. Spun „aproape” deoarece există şi viruşi care se pot auto-instala în bios. Aici trebuie şters şi biosul. Acesta este un lucru mai complicat şi de aceea trebuie să te informezi bine înainte de a face acest lucru. Viruşii care se auto-instalează în bios sunt însă extrem de rari. Sistemul de operare devine, după formatare, mai rapid.

Aceste sfaturi sunt sfaturi de bază pentru începători. Poţi însă să aprofundezi aceste subiecte în internet.